Er is nog een andere reden waarom de (volwassen) asielhonden niet snel een tweede kans krijgen en de asielen maar blijven vollopen; de overvloedige verse aanwinst van puppy’s door illegale fokkers.

Broodfokkers fokken op grote schaal in mega hallen en -stallen waar niet wordt gekeken naar het welzijn van het dier. Het enige doel is geld verdienen, de omstandigheden waar de honden worden gehouden zijn schrijnend.

Broodfokken gebeurt niet alleen in Spanje, maar over de hele wereld. Alleen in Nederland al komen jaarlijks meer dan 200.000 pups via illegale transporten het land in en worden hier verder verhandeld. In Spanje is dit aantal nog twintig keer zo groot! Ze worden te jong, te klein en te zwak dagen lang met duizenden anderen vervoerd en komen ziek, ellendig en soms zelfs dood aan. Ze krijgen een quick fix en komen daarna in dierenwinkels te of worden via het internet verkocht. Ze hebben vaak allerlei problemen, zoals allergieën, hartproblemen en groeiproblemen, maar nergens valt iets te claimen. De verkopers zijn er al vandoor met het geld en niemand die zich nog voor deze dieren interesseert.

 Het is enigszins begrijpelijk dat bij het zien van zo’n wolkje van een pup het lichaam direct een stoot dopamine aanmaakt. Als deze pup dan ook nog direct gekocht kan worden en binnen een paar dagen met een koerier thuis kan worden bezorgd, is de kans klein dat er goed wordt nagedacht over de gevolgen van deze impulsaankoop. Zodra de lol eraf is en gedragsproblemen ontstaan, door het ontbreken van een liefdevolle en toegewijde begeleiding, dan komen deze inmiddels (semi) onplaatsbare hondjes in het asiel terecht en kan het jaren duren voor ze weer een nieuwe kans krijgen. Als ze die al krijgen.

De oplossing is simpel

Koop niet maar adopteer! Zolang er vraag blijft, blijft er aanbod en is de cirkel moeilijk te doorbreken. Er komt veel leed kijken bij deze industrie en de asielen zitten vol met deze gekochte ‘ras’honden.